Blog & vesti

Šta uključuje usluga SEO optimizacije web sajta?

Šta uključuje usluga SEO optimizacije web sajta?

Pregled web sajta i priprema izveštaja o SEO optimizaciji

Petak, 8. oktobar 2021.

Pravimo web stranice i online prodavnice u Kabiju od 1994. Ako još niste saznali, napravili smo i prvi slovenački web portal Si21, koji je aktivan i danas. Od samog početka težimo kvalitetnoj proizvodnji i održavanju web stranica. Takođe savetujemo klijente u vezi sa SEO optimizacijom web stranice, oglašavanjem, pripremom noviteta, povezivanjem na CRM sistem, ...

Poslednjih godina smo postepeno izgradili tim koji se brine o SEO optimizaciji. Tim za SEO optimizaciju se sastoji od SEO stručnjaka, programera web stranica i marketinških stručnjaka koji zajedno čine homogen tim koji će vam pomoći da bolje rangirate svoj web sajt ili prodavnicu na stranici rezultata pretrage i postignete željene ciljeve.

Šta znači SEO optimizacija?

O SEO optimizaciji smo već dosta pisali i detaljno predstavili njen značaj. Da biste osvežili pamćenje, preporučujemo vam da pročitate naše sledeće postove:

Usluge koje su uključene u SEO optimizaciju

Vrlo često primećujemo da klijenti imaju problem sa razumevanjem usluge SEO optimizacije web sajta i šta ona podrazumeva. Ono što je najvažnije, potrebno je klijentu objasniti šta tačno može očekivati od usluge SEO optimizacije. Često se dešava da korisnici izjednačavaju uslugu SEO optimizacije sa izradom web stranice, ili da sama optimizacija u osnovi uključuje programiranje. Ovo, naravno, nije sasvim neophodno. Ako nije eksplicitno definisano na početku, onda usluga SEO optimizacije ne sadrži programiranje.

Sledeće usluge su obično uključene u SEO optimizaciju:

Sve gore navedene usluge se zatim prezentiraju klijentu u obliku izveštaja. Sam izveštaj obično sadrži:

  • Pregled statusa
  • Pregled grešaka/problema
  • Praćenje konkurencije
  • Priprema predloga

Pored gore navedenog, izveštaj može sadržati i bitne savete za klijenta (u zavisnosti od dogovora sa klijentom).

Gore navedeno je uključeno u samu uslugu SEO optimizacije web stranica.

Šta se dešava sa programiranjem prema sugestijama izveštaja?

Rešavanje problema i preporuke za programiranje obično nisu deo usluge SEO optimizacije, ali su definitivno povezane s tim. Izrada veb stranice ili izrada online prodavnice završava se objavljivanjem na Internetu, nakon čega sledi takozvano održavanje web stranice. U zavisnosti od paketa održavanja (koji može ili ne mora uključivati dodatne sate programiranja), određeni problemi identifikovani u izveštaju o SEO optimizaciji mogu se rešiti kao deo ugovora o održavanju. Za tehničku nadogradnju web stranice prema predlogu iz SEO izveštaja u obliku programiranja, uvek je potrebno dodatno ulaganje.

SEO optimizacija je izuzetno živo i raznoliko polje koje se stalno menja, jer pretraživači (ovde Google prednjači), a i korisnici imaju sve više zahteva koje treba ispuniti. Nažalost, ne mogu se uzeti u obzir svi zahtevi prilikom dizajniranja web stranice. Ako želite da vaš web sajt bude tehnički optimizovan, morate je stalno optimizovati. Za programiranje preporučujemo da unesete programske izmene na stranicu najmanje jednom godišnje. Ako to ne radite dovoljno redovno, za nekoliko godina morate da obnovite kompletan web sajt.

Programiranje web sajta
Programiranje web sajta Autor: Unsplash.com, Clément Hélardot

Koliko puta treba izvršiti SEO optimizaciju?

Često nas pitaju koliko puta treba da obavimo usluge SEO optimizacije web stranica. Naš stav je da SEO optimizaciju treba sprovesti u skladu sa vašim aktivnostima na web stranici. Ako niste redovno aktivni na web sajtu, onda nema smisla ni često vršiti SEO optimizaciju. Međutim, ako ste veoma aktivni, preporučujemo redovnu SEO optimizaciju web sajta.

U Kabiju pružamo usluge SEO optimizacije na zahtev klijenta:

  • Jednom
  • Periodično

U slučaju periodične usluge, na osnovu dogovora sa klijentom i pregleda trenutnog stanja, dogovaramo se o intervalu usluge. Za aktivnije pretplatnike preporučuje se da se usluga obavlja češće, a za manje aktivne ređe.

Šta možete sami da odradite?

Takođe možete sami uticati na SEO optimizaciju. Da, dobro ste pročitali. Mnogo stvari u vezi sa SEO optimizacijom možete učiniti sami.

Sama osnova za SEO optimizaciju je sadržaj koji je ključan. Ne možete očekivati uspeh bez kvalitetnog sadržaja. Čak i tehnički najsavršenije web stranice mogu biti potpuno beskorisne i postići poražavajuće rezultate ako nemate spreman kvalitetan sadržaj.

Osim toga, možete uticati na deo on-site SEO optimizacije uz pomoć CMS editora web stranica. Naš CMS editor omogućava korisnicima da implementiraju kvalitetan sadržaj i on-site SEO optimizaciju.

Želite bolje rezultate vašeg web sajta?

Drago nam je da vam možemo pomoći da postignete bolje rezultate svoje web stranice. Pozvani ste svi, oni koji imaju tačno postavljene ciljeve, šta želite postići SEO optimizacijom, kao i oni koji ne znaju ništa ili malo o SEO optimizaciji i ne znaju odakle početi.

Sve što treba da uradite je da nas kontaktirate.