Web sajtovi i online prodavnice

Trendovi u dizajnu i izradi web sajtova 2024. godine

Trendovi u dizajnu i izradi web sajtova 2024. godine

Četvrtak, 20. jun 2024.

Uprkos poplavi društvenih mreža, sajt je i dalje sve važniji marketinški i prodajni kanal svake kompanije i organizacije.

To je jedan od najvažnijih faktora kredibiliteta i igra ključnu ulogu u privlačenju kupaca i predstavljanju vaše kompanije, proizvoda ili usluga.

Zbog promena u navikama korisnika i uvođenja novih tehnologija, industrija izrade web stranica je podložna stalnim promenama. U 2024. svedoci smo nekih zanimljivih i inovativnih trendova koji će uticati na dizajn i kreiranje web sajtova.

U ovom članku ćemo predstaviti ključne trendove koji već obeležavaju i koji će obeležiti 2024. godinu i kako ih možete iskoristiti za razvoj uspešne web stranice.

1. Animirani korisnički interfejsi (UI) i izvanredno korisničko iskustvo (UX)

Prosečan raspon pažnje korisnika smanjio se za skoro 25% između 2000. i 2015. godine, na prosečno 8,25 sekundi. Poslednjih godina ovaj broj se još više smanjio (zbog čega je trend kratkih video zapisa u porastu). Zbog toga je izuzetno važno da težimo stvaranju atraktivnijih korisničkih interfejsa. To možemo da uradimo pomoću raznih animacija i prelaza koji interesuju korisnike i drže ih na našim web stranicama.

Sa porastom popularnosti alata i dostupnošću različitih programskih biblioteka za animacije u web razvoju, dodavanje glatkih prelaza, animacija i 3D elemenata na web stranice je brže nego ikada ranije.

Pažnja, ne preporučuje se korišćenje previše istaknutih ili čak uznemirujućih animacija.

Animacije treba da budu suptilne i tamo gde je potrebno. Treba uzeti u obzir da prekomerno korišćenje animacija negativno utiče i na brzinu web sajta, što može uticati na niži rang vašeg web sajta na stranici rezultata web pretraživača.

2. Tamni režim - Dark Mode

Tamni režim je oduvek bio popularan, posebno među programerima. U poslednje vreme, međutim, postaje sve popularniji među web dizajnerima koji ga koriste za dizajn svojih web stranica (tamni režim je takođe popularan u mobilnom razvoju i može se postaviti kao podrazumevani režim za vaš telefon).

Tamni režim je postao popularan jer se takav sajt više izdvaja, a još je važnije da pozitivno utiče na samu transparentnost, jer su kontrasti (u slučaju odabira odgovarajućih boja za sadržaj) znatno izraženiji što takođe pozitivno utiče na dostupnost samih web stranica.

3. Prioritetni razvoj za mobilne uređaje - Mobile-First Development

Ako mislite da je razvoj/izrada web sajta namenjenih mobilnim uređajima nevažna, onda morate ponovo da razmislite o svojoj strategiji. Dobro korisničko iskustvo je uvek bilo najvažniji aspekt za preduzeća da zadrže posetioce. U meri u kojoj je web sajt prilagođena mobilnim uređajima, veća je šansa za bolje korisničko iskustvo.

Iako ovaj trend nije nešto novo, ipak ga treba naglasiti. U praksi je dokazano da klijenti i dalje imaju izazov da razlikuju desktop i mobilnu verziju web sajta, pa stoga, prilikom dizajniranja i kreiranja web sajtova, i dalje uglavnom koriste taktiku da prvo pripreme web sajt za desktop verziju, a zatim za mobilne (odgovarajući dizajn).

Najnoviji trendovi u dizajnu i razvoju web stranica
Najnoviji trendovi u dizajnu i razvoju web stranica

4. Core Web Vitals

Core Web Vitals, osnovni podaci o webu, su skup metrika koje je kreirao Google za procenu korisničkog iskustva web sajta. Uglavnom se fokusira na brzinu, odziv i stabilnost.

Ako želite da vaša web stranica bude visoko rangirana na stranici rezultata web pretraživača, moraćete da vodite računa i o tehničkom delu pored dobrog sadržaja, koji uključuje dobre rezultate za metriku Core Veb Vitals.

5. UI generisani dizajn

Uz sve brži napredak veštačke inteligencije, očekujemo odnosno već primećujemo da se njegova upotreba proširila i na dizajn samih web stranica.

Veštačka inteligencija omogućava kreiranje prilagođene grafike na osnovu korisničkih podataka, što vam omogućava da dodatno personalizujete i posledično poboljšate korisničko iskustvo.

6. Fokusirajte se na korisničko iskustvo

Sve više i više web sajt se fokusira na stvaranje najboljeg korisničkog iskustva. Inače, zimzeleno korisničko iskustvo ostaje trend u dizajnu i kreiranju web sajtova i verovatno će tako ostati još neko vreme. Korisničko iskustvo predstavlja mapu ili put posetioca web sajta od dolaska na web stranicu do kreiranja cilja/konverzije.

Oni koji su napredniji će stoga analizirati i na osnovu rezultata optimizovati svaki element na sajtu, sa ciljem pripreme najuspešnijeg korisničkog iskustva, sa kojim će kreirati zacrtane ciljeve.

7. Korišćenje veštačke inteligencije za pripremu sadržaja i grafičkih materijala

Razvoj velikih LLM jezičkih modela je sasvim logičan da će se njihove mogućnosti koristiti i u dizajnu i izradi web stranica i njihovom uređivanju.

„U Kabi-ju smo implementirali veštačku inteligenciju u naš CMS sistem, gde sada možete da kreirate sadržaj uz pomoć veštačke inteligencije.

Alati kao što su ChatGPT, Midjournyh, DALL-E, Google Bard, Copilot itd. omogućavaju nam da znatno brže pripremimo sadržaj i grafiku/slike, jer uz pomoć samo nekoliko komandi gotovo trenutno dobijamo željeni sadržaj.

Veštačka inteligencija otvara mnoge mogućnosti za personalizovanije korisničko iskustvo. Takođe, uz njegovu pomoć možemo pripremiti kvalitetniji sadržaj, jer možemo da sprovedemo istraživanja znatno brže nego što smo to radili u prošlosti.

Međutim, trebalo bi da budete svesni i zamki veštačke inteligencije, jer vam ona možda neće nužno doneti željene rezultate, posebno ako nemate odgovarajuću proveru činjenica.

Zaključak

Trendovi u dizajnu i kreiranju web sajtova u 2024. godini nas vode:

  • Veća interaktivnost web stranica
  • Tamni režim - Dark mode
  • Benchmarking sa metrikom Core Veb Vitals
  • Prioritet mobilnih verzija
  • Upotreba veštačke inteligencije
  • I generalno poboljšanjem korisničkog iskustva

Ako želite da napravite uspešan sajt koji će postići dobre rezultate, spremni smo da vam pomognemo.