Web sajtovi i online prodavnice

Analiza izvora poseta online prodavnici

Analiza izvora poseta online prodavnici

Pogledajte studiju slučaja zasnovanu na stvarnim podacima onlajn prodavnice

Četvrtak, 4. jul 2024.

Mnogi prodavci na webu suočavaju se sa dilemom u vezi sa izvorom saobraćaja u njihovim onlajn prodavnicama.

Ovde uglavnom mislimo na razumevanje pojedinačnog izvora, kakve su njegove performanse i, naravno, najvažnije, da li je vredno ulagati u njega.

Pročitajte još i članak na temu Zašto treba imati online prodavnicu

Praćenje i razumevanje odakle saobraćaj dolazi omogućava onlajn prodavcima da bolje razumeju ponašanje svojih kupaca, poboljšaju marketinške strategije i što je najvažnije povećaju prodaju i posledično profitabilnost.

U ovom članku ćemo se fokusirati na predstavljanje izvora saobraćaja, zašto ih je važno pratiti, koji su izvori u teoriji najprofitabilniji, i na kraju, na osnovu analize pet različitih onlajn prodavnica iz našeg portfolija, pripremićemo zanimljiv promet analiza izvora zasnovana na stvarnim podacima, koja će vam pomoći da dobijete stvarnu predstavu o performansama svakog izvora.

Koji su najčešći izvori saobraćaja u onlajn prodavnicama?

Najčešći izvori poseta onlajn prodavnicama uključuju različite kanale preko kojih korisnici posećuju internet prodavnicu. U nastavku možete pronaći listu najčešćih kanala ili izvori:

 • Organska pretraga: Posete koje dolaze od pretraživača kao što su Google, Bing, DuckDuckGo i Yahoo. Posetioci u ovom slučaju ne kliknu na plaćeni oglas, već na tzv organski rezultat koji se pojavljuje na stranici rezultata web pretraživača kada se unese string za pretragu ili ključne reči.
 • Plaćena pretraga: Posete koje potiču od plaćenih oglasa na stranici rezultata pretraživača na webu (npr. Google oglašavanje). Ovi rezultati se pojavljuju iznad besplatnih pretraga i posebno su označeni kao plaćeno oglašavanje.
 • Društvene mreže: Posete koje dolaze sa platformi društvenih mreža kao što su Facebook, Instagram, TikTok, IouTube, Ks, LinkedIn, itd., gde korisnici kliknu na postove, video snimke, reklame ili linkove koji vode do onlajn prodavnica.
 • Marketing putem e-pošte: posete koje dolaze iz kampanja e-pošte koje onlajn prodavci šalju svojoj bazi pretplatnika.
 • Direktna poseta: Posete u kojima korisnici direktno upisuju URL adresu prodavnice na webu u svoj pretraživač.
 • Referentna poseta: Posete koje dolaze iz onlajn prodavnica trećih strana u kojima se objavljuju linkovi do prodavnice na mreži (npr. blogovi, članci gostiju, partneri, itd.).
 • Partnerski marketing: Posete koje dolaze preko partnerskih linkova na kojima web sajtovi ili influenseri promovišu proizvode u zamenu za proviziju od prodaje.
 • Plaćeni oglasi: posete koje potiču od oglasa na različitim web adresama koje prikazuju oglase prodavnice na mreži.

Svaki od gore navedenih izvora saobraćaja ima drugačiji efekat na pojedinačnu internet prodavnicu. Zbog toga je potrebno analizirati svaki posebno i saznati kakve efekte ima.

Zašto je potrebno pratiti odakle dolazi poseta?

Praćenje porekla posete onlajn prodavnici je ključno za svakog onlajn trgovca koji želi da postigne dobre rezultate ili poboljša trenutnu situaciju. Evo glavnih razloga zbog kojih je potrebno pratiti izvor saobraćaja u onlajn prodavnici:

 • Razumevanje ponašanja posetilaca: Praćenje porekla posete pruža uvid u to odakle posetioci dolaze, koje stranice posećuju i koliko dugo ostaju na web sajtu. Ovo pomaže da se razume koji kanali privlače najviše angažovanih posetilaca koji vrše kupovinu ili konverzija.
 • Optimizacija marketinških kampanja: Praćenje posetilaca iz različitih izvora omogućava preduzećima da procene uspeh svojih marketinških kampanja. Prodavci na webu mogu da identifikuju koji kanali donose najviše saobraćaja i konverzija i da prilagode svoju marketinšku strategiju na osnovu stvarnih rezultata. Na ovaj način optimizujete i marketinški budžet).
 • Povećajte ROI (povraćaj ulaganja): Praćenje koji izvori donose najveću prodaju pomaže kompanijama da optimizuju korišćenje novca i drugih marketinških resursa. Fokusirajući se na kanale koji donose najveći povrat ulaganja, kompanije mogu povećati svoju profitabilnost.
 • Personalizacija korisničkog iskustva: Informacije o poreklu posete omogućavaju prilagođavanje sadržaja i ponuda prema interesovanjima i potrebama posetilaca. Na primer, posetiocima sa društvenih mreža možemo prikazati različite promocije nego posetiocima sa pretraživača.
 • Praćenje trendova i promena: Praćenje saobraćaja iz različitih izvora pomaže da se identifikuju promene u ponašanju potrošača i tržišnim trendovima. Ovo omogućava brže prilagođavanje strategija i praćenje novih mogućnosti.
 • Poboljšanje SEO i SEM strategija: Razumevanje koji termini za pretragu i ključne reči donose najviše saobraćaja pomaže u optimizaciji sadržaja vaše prodavnice na webu, kao i strategije oglašavanja i oglasa. Rezultat toga je veća vidljivost online prodavnice, više organskih poseta i više plaćenih poseta.
 • Merenje uspeha saradnje: Praćenje posete preporuke pomaže da se proceni uspeh partnerstava i saradnje sa drugim web sajtovima, influenserima i pridruženim partnerima. Na osnovu podataka, prodavci na webu mogu doneti bolje informisane odluke o nastavku ili promeni ove saradnje.
 • Bolje donošenje odluka: Prikupljanjem i analizom podataka o poreklu posete onlajn prodavci imaju bolju osnovu za donošenje strateških odluka. Ovo može uključivati sve, od odabira marketinških kanala do razvoja novih proizvoda ili usluga.

Praćenje porekla posete je stoga ključno za sveobuhvatno razumevanje efektivnosti marketinških aktivnosti i optimizacije poslovnih procesa, što može dovesti do većeg uspeha onlajn prodavnice.

Najprofitabilniji izvori saobraćaja

Najprofitabilniji izvor saobraćaja ka onlajn prodavnicama zavisi od mnogih faktora, uključujući industriju, ciljnu publiku, kvalitet izvođenja pojedinačnih marketinških kampanja i strategija i specifične poslovne ciljeve kompanije. Generalno, među najprofitabilnijim, najčešće su izloženi sledeći izvori:

 • Marketing putem e-pošte: Često se smatra veoma profitabilnim, jer uključuje direktnu komunikaciju sa postojećim kupcima koji su već pokazali interesovanje za online prodavnicu prijavljivanjem za e-biltene. Stope konverzije su često visoke, a troškovi relativno niski.
 • Organska pretraga (SEO): Posetioci koji dolaze u vašu onlajn prodavnicu putem organskih pretraga često traže određene informacije ili proizvode, ako se vaša onlajn prodavnica pojavljuje visoko na stranici rezultata pretrage, to povećava verovatnoću konverzije. Jednom kada je web sajt dobro optimizovana, cena dobijanja organskog saobraćaja je relativno niska.
 • Affiliate marketing: Može biti veoma profitabilan, pošto partneri (pridružene kompanije) obično zarađuju proviziju samo od uspešne prodaje. To znači da kompanija plaća samo rezultate, što može smanjiti rizik i povećati profitabilnost.
 • Plaćena pretraga: Iako je cena po kliku visoka, dobro ciljane i optimizovane reklamne kampanje mogu da donesu visok povraćaj ulaganja (ROI). Ključno je precizno ciljanje i praćenje učinka kampanje i prilagođavanje na osnovu rezultata.
 • Društvene mreže: Sama profitabilnost zavisi od pojedinačne društvene mreže i vrste kampanje. Na primer, Instagram i Facebook mogu doneti veliki promet i konverzije, posebno za vizuelno privlačne proizvode. Troškovi mogu biti niži nego za plaćenu pretragu (ali ne nužno, ponekad troškovi mogu biti znatno veći), ali uspeh zavisi od ciljne publike i kreativnosti sadržaja.
 • Direktna poseta: To su najčešće posetioci koji su već verni kupci ili oni koji su već upoznati sa brendom ili proizvodima, povećavajući verovatnoću ponovne kupovine. Cena sticanja ovih kupaca je obično niska, ali održavanje visokog nivoa zadovoljstva i lojalnosti kupaca je ključno.

Izbor najprofitabilnijeg izvora saobraćaja može u velikoj meri da varira u zavisnosti od industrije u kojoj onlajn prodavnica posluje, strategije onlajn prodavnice itd. Preporučuje se redovno analiziranje podataka o prometu i konverzijama iz različitih izvora i prilagođavanje marketinških strategija i aktivnosti prema dobijenim rezultatima.

Analiza podataka iz odabranih Kabi online prodavnica

Pošto želimo da vam predstavimo aktuelnu situaciju u vezi sa izvorima poseta onlajn prodavnicama, pripremili smo za vas analizu poseta na osnovu 5 onlajn prodavnica iz našeg portfolia.

Pre analize, postavili smo sebi tri pitanja:
Koji izvor donosi najveći promet?
Koji izvor je najprofitabilniji?
U koji resurs vredi investirati?

Za period smo izabrali prvih pet meseci ove godine. Potrudili smo se da odabrane radnje nisu bile preterano pod uticajem sezonskih rasprodaja. Iz analize smo došli do sledećih zaključaka:

Ukupna poseta prema izvoru posete (%)

Organska pretraga: 74,50%
Direktna poseta: 16,41%
Poseta preporuke: 3,67%
Plaćena pretraga: 3,21%
Društvene mreže: 2,22%
Ubedljivo najviše saobraćaja dolazi od onlajn pretraživača. Skoro ¾ svih poseta.

Ukupna poseta prema izvoru posete (%)
Ukupna poseta prema izvoru posete (%) Autor: Kabi

Ukupan prihod prema izvoru posete (%)

Organska pretraga: 69,94%
Poseta preporuke: 9,76%
Plaćena pretraga: 9,95%
Direktna poseta: 9,19%
Društvene mreže: 1,16%
Slično poseti, većina kupaca koji kupe dolaze u onlajn prodavnicu putem organske pretrage (web pretraživači).

Ukupan prihod prema izvoru posete (%)
Ukupan prihod prema izvoru posete (%) Autor: Kabi

Stopa konverzije prema izvoru posete (%)

Poseta preporuke: 2,006%
Društvene mreže: 0,816%
Plaćena pretraga: 0,517%
Organska pretraga: 0,464%
Direktna poseta: 0,349%
Što se tiče stope konverzije, vidimo zanimljive podatke, odnosno da je referentna poseta ona gde posetioci ostvaruju najviše konverzija. U poređenju sa organskim saobraćajem, verovatnoća da će posetilac koji dođe preko web sajta za preporuke ima skoro 5 puta veću konverziju nego posetilac sa web pretraživača.

Poboljšanje rezultata na osnovu podataka iz analize

Na osnovu analize podataka, predlažemo sledeće mere za poboljšanje rezultata:

Investirajte u SEO optimizaciju

Uprkos poplavi društvenih mreža, posete onlajn prodavnicama sa pretraživača ostaju izvor broj 1. Kao što je ranije napisano, dobro optimizovana internet prodavnica će pomoći u smanjenju troškova sticanja novih kupaca. Ulaganje u SEO optimizaciju online prodavnice, kako sadržajno tako i tehnički, definitivno ima smisla i imaće uticaj na povećanu profitabilnost internet prodavnice.

Poseta preporuke donosi visoku stopu konverzije

Stopa konverzije veća od 2% se smatra veoma dobrom u digitalnom svetu. U praksi to znači da se dva od 100 posetilaca odlučuju za kupovinu. Referentna poseta se pokazala veoma efikasnom u analizi. Ona je tek 3. po izvoru poseta i prva po konverzijama (više je od 2 puta bolja od drugorangiranih izvornih društvenih mreža). Ove informacije su veoma važne jer nam govore da ljudi veruju vezama u člancima na sajtovima trećih strana koji predstavljaju izvor informacija.

Plaćena pretraga

Plaćena pretraga je pretposlednja u smislu izvora posete web sajtu. Bez obzira na to, sa 10 odsto je na trećem mestu po izvoru samog prihoda. Ovo nije zanemarljiva cifra. Investicija u oglašavanje se stoga definitivno isplati.

Društvene mreže

Na osnovu analize, društvene mreže ne predstavljaju značajan izvor prometa i prihoda. U oba slučaja su na poslednjem petom mestu. Međutim, to ne znači da ih ignorišete ili smanjujete njihov značaj. Zavisi od industrije u kojoj poslujete, odabira najpogodnije društvene mreže za vaš asortiman proizvoda. Poseta sa društvenih mreža zauzima drugo mesto po broju konverzija sa stopom uspešnosti od nešto ispod 1%.

Direktna poseta

Direktna poseta je rangirana na drugom mestu u odnosu na izvor posete. To znači da 16% posetilaca unese URL adresu online prodavnice u svoj web pretraživač. Što se tiče samog prihoda po izvoru, 10% kupovine se obavlja direktnim saobraćajem. Najzanimljivije je da je po uspešnosti konverzije ovo najgori izvor od svih analiziranih.

Zaključak

Praćenje i analiza izvora poseta onlajn prodavnicama je ključna za optimizaciju marketinških strategija, strategije onlajn prodavnice i povećanje prodaje. Na osnovu podataka, prodavci na mreži mogu doneti informisane odluke koje dovode do boljih rezultata.

Za više informacija o tome kako da poboljšate svoju onlajn prodavnicu i postignete bolje rezultate, kontaktirajte naš tim stručnjaka koji će vam rado pomoći.